Aggteleki Karszt

A Világörökség részét képező barlangvidéken számos kimagaslóan szép cseppkőbarlang, kristálybarlang, továbbá víznyelő és zsomboly (a felszínről induló függőleges aknabarlang) található.

Az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai közül a legszebb és a legnagyobb az észak-magyarországi Baradla-barlang (más néven Aggteleki-cseppkőbarlang). A 200 millió évvel ezelőtt, sekély tengerben keletkezett mészkő repedéseibe bejutó csapadékvíz tevékenysége révén kb. 1-2 millió éve jött létre a nagyméretű járatrendszer, ami ma is aktív föld alatti patakokkal rendelkezik. Hatalmas belső tereivel, kivételesen gazdag cseppkődíszítéseivel (ezek mindössze néhány százezer évesek!) érdemelte ki, hogy a mérsékelt övi, kontinentális területeken kialakult barlangok „prototípusának” tekintsék. Az 1825-ben feltárt barlangban a neolitikum ősemberének számos nyomát megtalálták. A felszín alatti világ számos barlanglakó és barlangkedvelő állatfaj számára nyújt életteret.

A barlang északi részét csak az I. világháború után fedezték fel, amikor már országhatár szakította ketté a régiót, ezért a barlangba egy vasrácsot helyeztek el, amely a világ egyetlen földalatti határát jelezte. A rácsot a kilencvenes években lebontották. A barlang bejáratai a 7 km-es főág két végén, az egymástól légvonalban mintegy 5 km távolságra levő Aggtelek és Jósvafő községekben nyílnak. Ezek közelében betonjárdán, villanyvilágítás mellett sétálhatunk. A középső szakaszon csak lépcsők, korlátok és kisebb hidak, valamint egy kitaposott ösvény található: itt szinte eredeti állapotában tekinthető meg a barlang.

A legnagyobb terem és a legnagyobb állócseppkő (a 18 m magas Csillagvizsgáló) a jósvafői szakaszon van. Az aggteleki rész gazdag hatalmas cseppkőoszlopokban. Mind az aggteleki, mind a jósvafői bejáraton érkezőknek biztosítanak zenehallgatást, hogy képet alkothassanak a barlang fantasztikus akusztikai adottságáról. Nyáron egyedülálló élményt nyújtó koncerteket rendeznek a barlangban.

A Baradla-barlangtól 20 km-re található, hajdani bánya föld alatti táróin keresztül megközelíthető esztramosi Rákóczi-barlang kristálycsodáit is villanyvilágítás mellett kereshetjük föl. Több kisebb, szintén igen látványos és csak részben kiépített cseppkőbarlangba (Vass Imre-barlang, Meteor-barlang) kalandtúrákat vezetnek.

Hivatkozás >>