Az első hangszintetizátor

Kempelen Farkas magyar polihisztor többek között a beszédhangok tudománya, a fonetika megalapítójának tekinthető. Több évtizedes kutatásai eredményeként 1781-ben létrehozta a világ első mechanikus hangszintetizátorát (beszélőgépét). Az ihletet egy falusi dudás adta Kempelennek, aki a hangszeréből az emberihez igen hasonló hangokat tudott kicsalogtni.

Kempelen tulajdonképpen az emberi hangképzés mechanikus modelljét alkotta meg. A beszélőgépben a tüdőt egy fújtató helyettesítette, a levegő útjába pedig rezgőnyelv, a garatnak megfelelő cső, és a szájüreget szimuláló, bőrből készült rezonátor került. A zöngét, vagyis a magánhangzók képzéséhez nélkülözhetetlen periódikus levegőrezgést a rezgőnyelv keltette. Az egyes magánhangzókhoz közel álló hangzást a bőr rezonátorcső alakjának változtatásával lehetett elérni. A mássalhangzók megszólaltatását szelepek és további, speciális alkatrészek révén érte el. A gépet billentyűkkel és nyílások ujjal való befogásával, illetve egyéb mechanikus módon, kézileg lehetett vezérelni.

A tökéletesített gép egyik bemutatóján a szerkezet többek között a következő francia mondatot is kimondta: "Venez, Madame, avec moi, á Paris!” Több mint 100 éven át senki sem tudott Kempelenénél jobb hangszintetizátort építeni. Továbbfejlesztésén Ch. Wheatsone angol, és J. Faber osztrák matematikusok is munkálkodtak.